.

THANK YOU FOR FOLLOWING NORZI

.
.

.

.

.

.

SPONSORED ADVERTISEMENT

TELUR GORENG KICAP PALING CEPAT DAN MUDAH

Dalam kesibukan seharian, di tambah pula dengan bulan Ramadhan, kadangkala kita perlukan sesuatu yang cepat , ringkas dan mudah. Ada masa-masanya kita hanya boleh sediakan telur goreng sahaja atas faktor masa. Kali ini Norzi masak telur goreng , letak kicap dan letakkan hirisan bawang dan juga hirisan cili. Telur tu kalau lagi garing lagi best. Kalau makan dengan nasi panas memang best sangat, gigit sikit cili rangup-rangup, walla.

masakan paling cepat dan ringkas

telur goreng dengan kicap + hirisan bawang besar + hirisan cili

Sibuk je letak goreng telur. Apala sangat goreng telur kan.. tapi sebab entri-entri masakan lain sangat memerlukan masa, jadi Norzi skip kejap.. letak yang mudah - mudah.. asalkan dapat berkongsi dengan pembaca. Entry -entry ni , bila dah dua tiga bulan lepas publish, sangat seronok untuk di baca semula .. kenangan untuk diri sendiri.

telur goreng kicap yang sedap
Telur goreng masak kicap
youtube resepi masakan resepi masakan asia resepi masakan mudah masakan mudah masakan mudah dan ringkas resepi masakan mudah dan ringkas masakan paling mudah resepi masakan yang mudah masakan ringkas dan mudah resepi masakan ringkas dan mudah menu masakan mudah cara masak cara cara masak masak mudah dan ringkas masak mudah mudah masak resepi paling sedap resepi ayam paling sedap resepi masakanpaling mudah resepi masakan paling simple resepi masakan paling sedap resepi nasi ayam resepi kek aneka resepi resepi ringkas dan mudah resepi yang mudah resepi lauk simple resepi yang mudah dan ringkas resepi ayam rebus resepi lauk ringkas resepi keluarga resepi makanan yang mudah resepi telur cara cara memasak respi masakan masakan simple tapi sedap masakan paling simple masakan paling sedap cara norzi masak
Biasanya kalau masak style ini, Norzi akan goreng sikit hirisan bawang besar dan juga cili hiris.



masakan paling simple telur goreng kicap
Telur goreng

hidangan

resepi buka puasa resepi buka puasa simple resepi buka puasa mudah resepi mudah buka puasa resepi mudah untuk buka puasa resepi kuih buka puasa resepi menu buka puasa resepi juadah buka puasa resepi bulan ramadhan resepi bulan ramadhan 2014 resepi kuih bulan puasa resepi mudah di bulan ramadhan resepi mudah bulan ramadhan resepi di bulan ramadhan resepi masakan di bulan ramadhan resepi di bulan puasa resepi bulan puasa 2014 resepi bulan ramadhan 2013 resepi masakan di bulan puasa resepi kuih muih bulan puasa resepi kuih di bulan puasa resepi kuih untuk bulan puasa resepi bulan puasa 2013 resepi masakan resepi untuk berbuka puasa resepi ramadhan 2014 resepi lauk simple resepi mudah untuk berbuka resepi paling sedap resepi lauk ringkas resepi ramadhan 2013 resepi kuih untuk berbuka resepi ayam untuk berbuka puasa www.resepi masakan.com ayam masak merah resepi sedap resepi untuk berbuka puasa 2013 juadah berbuka puasa yang simple resepi berbuka puasa yang 
Masak telur goreng ni memang super simple dan sangat mudah. Sangat membantu ketika terdesak contohnya kalau masa bulan puasa, jika  memang perlu segera atau terlajak dan tak sempat dah nak masak , resepi ni paling membantu, cukup syarat, sebab ada bawang besar dan cili memenuhi selera selain telur pun berkhasiat. 

Walaupun ramai mendakwa makan telur dalam jumlah yang banyak boleh menjejaskan kesihatan kerana tahap kolesterol yang tinggi, namun menurut catatan dalam Utusan menyebut mengamalkan memakan telur ayam adalah baik kerana banyak khasiatnya. Ia adalah makanan asli yang ideal dan diterima sebagai diet harian manusia di seluruh dunia.

resepi ingkas telur
Telur ayam baik untuk kesihatan
simple resepi ringkas berbuka puasa kuih berbuka puasa juadah untuk berbuka puasa resepi berbuka puasa hari ini menu kuih muih berbuka puasa resepi berbuka puasa 2014 resepi mudah untuk berbuka puasa resepi berbuka puasa mudah menu mudah berbuka puasa resepi kuih mudah untuk berbuka puasa resepi untuk berbuka puasa yang mudah esepi berbuka puasa yang mudah resepi berbuka resepi berbuka ringkas resepi juadah berbuka resepi ringkas berbuka kuih untuk berbuka resepi kuih berbuka kuih muih di bulan ramadhan resepi kuih bulan ramadhan resepi kuih muih bulan ramadhan kuih ramadhan resepi kuih di bulan ramadhan resepi kuih muih ramadhan resepi kuih muih di bulan ramadhan kuih muih bulan ramadhan kuih di bulan ramadhan buka puasa 2014 kuih bulan puasa kuih muih buka puasa cara memasak ayam masak merah simple cara buat ayam masak merah sedap masak ayam merah simple
Sejak turun-temurun lagi, telur ayam menjadi makanan menyihatkan dan ubat bagi pelbagai penyakit. Cara penyediaannya juga mudah. Ia boleh dimasak dengan pelbagai cara sama ada separuh masak, tiga suku masak, rebus, goreng, sambal, kari dan sebagainya. Contoh masakan goreng kicap ni pun mudah juga..

 Telur ayam kampung boleh dijadikan penawar atau ubat tradisional bagi merawat pelbagai penyakit. Permintaannya sangat tinggi kerana ia mengandungi vitamin dan galian yang mencukupi hasil daripada pemakanan haiwan tersebut yang asli dan organik, iaitu bebas daripada bahan kimia.



Gambarajah bahagian telur dan maklumat telur
Sebiji telur ayam mengandungi lebih kurang 10 peratus cangkerang, 30 peratus kuning telur dan 60 peratus albumen (mengikut berat).

Dalam penulisan juga menyatakan kandungan kimia telur ayam, telur itik dan telur puyuh tidak terlalu berbeza antara satu dengan lain, kecuali kandungan kolesterol telur itik adalah lebih tinggi sedikit iaitu lebih kurang 16.20 miligram bagi setiap gram kuning telur.

Bahagian putih telur mengandungi protein albumin yang juga merupakan vitamin larut lemak.

Telur juga mengandungi sejenis lagi protein yang dipanggil avidin iaitu sejenis bahan antibiotik semula jadi yang amat berguna untuk melawan jangkitan mikro organisma yang dapat merosakkan telur tersebut.Antibiotik ini wujud bersama-sama dengan biotin dan akan musnah apabila dimasak. Kadar lemak dan kalori dalam telur adalah rendah tetapi ia kaya dengan sumber protein dan vitamin A.Bahagian kuning telur merupakan makanan yang mengandungi zat yang berbagai dan seimbang.Selain kolesterol, ia mengandungi banyak zat-zat makanan yang penting, antaranya adalah 67 miligram sulfur atau lapan peratus daripada keperluan seharian

 
Erm.. begitu penting pengambilan telur dalam diet kita seharian. Semoga bermanfaat untuk semua.
Jom tengok video memasak telur kicap.
resepi telur bun
gkus resepi telur bistik resepi sambal telur resepi sandwich telur resepi kari telur 
resepi kurma telur resepi telur pindang resepi telur sotong resepi sup telur resepi roti telur resepi tart telur resepi telur dadar resepi ketam telur masin resepi telur puyuh resepi telur berlada resepi berasaskan telur resepi tauhu telur resepi telur ikan resepi gulai telur resepi puding telur resepi telur kicap resepi telur hancur resepi telur goreng resepi tahu telur resepi telur masin resepi tofu telur resepi telur kukus resepi telur padi resepi parpu telur resepi telur itik resepi sambal telur rebus resepi rasam telur resepi sekaya telur resepi nasi goreng telur resepi karipap telur telur bistik resepi resepi telur omelet resepi nasi telur resepi sambal tumis telur resepi telur beefsteak resepi pai telur resepi serawa telur resepi akok telur resepi telur masak kicap resepi telur masak merah resepi telur masak sambal resepi ketam masak telur masin resepi masak telur resepi masak mudah resepi masakan telur resepi masakan aneka resepi masakan resepi masakan yang simple resepi aneka masakan
Assalamualaikum,

Salam ceria.

Norzi~






No comments:

Post a Comment

SHARE IT