.

THANK YOU FOR FOLLOWING NORZI

.
.

.

.

.

.

SPONSORED ADVERTISEMENT

TIGA JENIS POSISI BAYI SONGSANG

Bayi songsang berlaku ? Kenapa dan apa sebabanya? Berlakunya bayi songsang pada awal kehamilan adalah disebabkan berat janin relatif lebih rendah dibandingkan dengan rahim. Akibatnya, janin bebas untuk bergerak bebas . Walaubagaimanapun, pada usia kehamilan mencecah 28-34 minggu , berat janin akan semakin membesar, hingga menyebabkan janin tidak bebas lagi bergerak. Pada usia tersebut, umumnya janin sudah menetap pada satu posisi. Kalau posisinya bertentangan dari normal (kepala di bawah), maka ini dikenali sebagai songsang.

bayi songsang
kedudukan normal bayi dan kedudukan songsang bayi

Sangat penting untuk anda ketahui posisi songsang semasa mengandungkan bayi anda. Ini akan membantu anda membuat persediaan untuk melahirkan bayi anda.Tiga posisi songsang yang perlu anda ketahui adalah :

1) Songsang lanjutan (Extended breeches)
2) Songsang membengkak (Flexed breeches)
3) Songsang footling

Rujuk video tentang kandungan posisi bayi songsang

Video tentang bayi songsang

Kebanyakan bayi dalam kedudukan yang sesuai dikedudukan pelvis . Walaubagaimanapun, satu pertiga daripada bayi mungkin memerlukan bantuan untuk kesesuaian tersebut. Cara atasinya adalah dengan melakukan senaman-senaman khas.


Khas untuk ibu-ibu :


Masalah songsang, ibu mengandung songsang, macamana nak senaman songsang, cara bagi bayi tidak songsang kandungan songsang dan kesannyaNo comments:

Post a Comment

SHARE IT