.

THANK YOU FOR FOLLOWING NORZI

.
.

.

.

.

.

SPONSORED ADVERTISEMENT

5 TIPS PERSEDIAAN UNTUK MENGHADAPI PROSES KEHAMILANpic source :google


Assalamualaikum..salam sejahtera buat semua kaum hawa, pengunjung Norzi Beautilicious House. Hari ini Norzi ingin berkongsi 5 tips untuk anda yang bakal mengharungi proses kehamilan , lebih-lebih lagi bakal ibu yang baru ingin menimang cahaya mata.  Tips ini dikongsikan di sini berdasarkan pengalaman sendiri dan melalui pembacaan. Semoga ianya dapat membantu anda dan bersedia dalam menghadapi detik-detik indah saat mengandung . Faktor-faktor penting yang perlu anda ketahui sebagai tips terbaik untuk melalui proses kehamilan ini.

   1)  First thing first , bila anda telah bersedia untuk mendapatkan cahaya mata iaitu seseorang yang bakal menyerikan lagi rumahtangga anda, anda seharusnya pergi berjumpa dengan doctor perbidanan atau GP di klinik dan nyatakan hasrat anda. Tujuannya untuk memastikan anda bersedia dan dari segi pengambilan vitamin , acid folic juga digalakkan ambil 3 bulan awal sebelum kehamilan.


  2) Mula sensitive terhadap pengambilan makanan anda . Sekiranya anda seorang penggemar minuman berkafien,seperti kopi dan juga nescafe, seelokkan menggantikan dengan susu materna supaya anda dan bayi anda keduanya mendapat khasiat daripada pengambilan minuman itu tadi. Banyakkan makan buah-buahan. Menurut pengalaman seorang rakan , banyak makan buat oren yang kaya dengan vitamin C memberikan hasil kulit yang lebih cantik dan halus kepada bayi (wallahualam) . Tiada kajian scientific tetapi ini berdasarkan pengalaman seorang rakan dan ianya logic untuk diterima.

   3) Lakukan banyk senaman yang tidak memudaratkan.  Senaman dari awal  mampu membantu mengurangkan risiko keguguran  dan dikatakan telah terbukti membantu process kelahiran atau labour complication dan masa kelahiran.

 4)Seseorang yang bakal melangkah ke alam kehamilan di sarankan agar memperbanyakkan membaca dan bertanya. Sebaiknya educate diri sendiri supaya memudahkan anda di kemudian hari. Ketahui perkara-perkaran yang boleh dibuat dan perkara-perkara terlarang untuk mengelakkan sesuatu yang tidak diingini sepanjang proses 9 bulan kehamilan, berpantang dan kelahiran.
     
  5) Berjumpa lah dengan doctor gigi anda sebelum anda didapati hamil dan selepas kehamilan pun digalakkan berjumpa Dr gigi.
  

    Salam manis dari NORZI ~

No comments:

Post a Comment

SHARE IT