.

THANK YOU FOR FOLLOWING NORZI

.
.

.

.

.

.

SPONSORED ADVERTISEMENT

TUTORIAL : CARA BUAT BORANG PESANAN ATAU ORDER FORM DALAM BLOG

Assalamualaikum dan selamat pagi.. 
Hari ini dapat email ..ada rakan blogger yang tanya macam mana nak buat order form atau borang pesanan dalam blog. Borang ni selalunya untuk kegunaan blogshop macam blog Norzi Beautilicious House ni ..  dan kita akan buat tempahan dengan guna borang, lebih mudah cepat dan maklumat lengkap. Macam Norzi, dah lama pakai dari Freedback secara percuma dan tak upgrade pun pada professionl kerana tak da keperluan lagi pada masa ni :)


 Norzi kongsikan di sini untuk rujukan kawan-kawan dan diri sendiri di kemudian hari... 

Jom ikut langkah - langkah berikut.

1) Pertama sekali anda perlulah mendaftar di   SINI   terlebih dahulu

2) Klik ( Crate a free form now)  kat bahagian depan tu macam kat bawah ni





Freedback page




3)Bila dah klik,daftar maklumat diperlukan dengan lengkap, ejaan tolong semak ya  takut kesilapan pada email sebab activation / validation or varification dihantar melalui email.

4)Klik link dari Freedback yang  dihantarkan kepada anda, sila klik link untuk activation/ verification.Once activated boleh la buat form untuk blog anda.

5) Pergi ke SINI  semula , kemudian Login seperti biasa.


6) Klik Form di tab atas sekali. Kemudian Klik Create Form. Anda boleh rename atau memberi nama baru untuk borang anda. Nama yang anda beri ini akan menjadi subjek utama bila ada yang isi borang dan terus ke inbox email seperti yang telah anda daftarkan. Norzi guna NBH New Order :)


7) Seterusnya bentukkan soalan ; klik Add Question macam kat bawah ni.. buat sehingga soalan anda selesai. Pilih jenis kotak jawapan yang sesuai utk jawapan yang anda reka seperti 








8)sila masukkan email dan sms notication sebagai destinasi untuk penngggunaan email.

9)Klik Get HTML untuk mendapatkan Kod html


10) Apabila dah ada HTML code ni, copy dan paste kan dalam HTML/JavaScript

Add
 window.. Publish kan dan letakkan pada mana-mana kedudukan yang anda ingini.. 

harap ini membantu anda semua.

salam ukhwah
NORZI




3 comments:

  1. o.. mcm 2 rupanya.. x perlu bayar apa2 k norzie? err.. kalau nak buat payment form untuk letak dekat dalam FB lak camne yea.. plz... ajar teman.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam FB kak norzi pun belum buat lagi In sya Allah kalau dah dapat nanti kak norzi share sini ya dear

      Delete
  2. good info. meh kita tolong naikkan traffic blog anda semua kat http://www.bloggertraffichelper.blogspot.com/

    ReplyDelete

SHARE IT