.

THANK YOU FOR FOLLOWING NORZI

.
.

.

.

.

.

SPONSORED ADVERTISEMENT

BAJU MENGANDUNG DAN USIA KANDUNGAN

Assalamualaikum..selamat pagi..hari ini nak cerita tentang  ibu mengandung....baju mengandung.. dan perubahan bentuk badan sepanjang proses mengandung.. Ianya sesuatu yang normal melihat perut anda semakin ke hadapan menandakan baby di dalam perut semakin membesar selain pembentukan uri,pertambahan cecair seperti air ketuban dan juga tali pusat dan lain2..Pembesaran perut yang berlaku dibahagikan kepaa First, Second and Third trimester. Untuk tahu first trimester di kira macamana.. Norzi ada sediakan  kiraannya mengikut minggu. Artikel ini telah di petik dari sumber Babycentre. Jadi kalau di bahagian dress atau blouse yang Norzi maklumkan First and Second Trimester, jadi boleh la expected mamas membuat rujukan ya... Harap ini membantu.. 


Oh ya...dan lagi satu, Norzi nak maklumkan ,  setiap orang, tak sama saiz bump nya, Norzi jenis yang BESAR, rasa tak besar tapi asalkan jumpa orang je semua kata BESARNYE PERUT ahheheeh..jadi kesimpulaannya mmg besar lah...:) ye la semua anak-anak Norzi  rata2 semua besar dari 3,3kg dan yang paling besar Norzi lahirkan anak perempuan seberat 4.15kg secara normal ..:) besarkan ? :) ya , Dr yang sambut pun , masa tu Dr. Siti Esah (ya semua anak Norzi dilahirkan menggunakan khidmat Dr Siti Esah), di KPJ Selangor atau dahulunya di kenali sebagai HOSPITAL MEDICAL CENTRE (SMC) , SHAH ALAM, juga terkejut tengok baby besar... 


Alhamdulillah semuanya selamat... so bila kenang2 semula, memang baby keluar dari perut memang dah besar kan :).. jadi betull... perut Norzi besar ..kena terima hakikat.. jadi mommies semua.. Norzi nak tekankan.. pemilihan pakaian adalah sangat-sangat penting..kerana semasa mengandung, badan semakin hari semakin membesar, perut besar, jadi pakaian kenalah selesa jika nak pakai sehingga 8-9 jam sehari.. lebih lebih lagi yang di pejabat, atau pergi outing, kenduri kendara..memang kalau tak selesa rana nak balik tukar baju je :)

Dengan pengenalan pelbagai jenis pakaian dengan kualiti kain yang berbeza, kain lycra yang berkualiti sangat sesuai di pakai kerana ianya bersifat stretchable , jadi tiada tekanan di kenakan pada badan kita... jadi dalam semua situasi pemakai akan rasa selesa... lycra memang bersifat streachable, tetapi pastikan potongannya besar supaya ianya tidak melekat di badan. Faktor melekat berlaku apabila baju yang sepatutnya sehingga L sahaja pakai tapi di pakai sehingga XL, maka berlakula streachable hingga maksimum. Kalau jeans jenis stretchable pun selesa...seba itu mommies sekarang boleh pakai seluar jeans sehingga 9 bulan kerana ianya mempunyai potongan dan material yang streachable dan selesa  ... ok sampai di sini dulu catatan Norzi... kepada yang mencari-cari koleksi pakaian mengandung, jangan lupa singgah melihat KOLEKSI MATERNITY DI SINI


Salam Ceria;
NORZI 



No comments:

Post a Comment

SHARE IT